تعریف ایمان و مؤمن در فرهنگ قرآنی
در این نوشتار سعی داریم تعریف ایمان و مؤمن حقیقی را در فرهنگ قرآنی به قلم حجت الاسلام والمسلمین جواد محدثی تقدیم حضورتان کنیم، امید است که توشه ای زاد راه همه ما باشد.
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
تعریف ایمان و مؤمن : ایمان چیست و مؤمن به چه کسی میگویند؟
«ایمان»، تنها یک «کلمه» نیست، بلکه یک «باور قلبی» است. باوری که به زندگی انسان «جهت» میدهد و در «چگونه زیستن» او نقشی مهمّ دارد و محور ارزشگذاری برای اندیشهها و عملکردهای مردم است.
به دلیل همین اهمیت است که گام اولِ ورود به مسیر بندگی و مسلمانی، «ایمان» است و کسی که این باور مقدّس را داشته باشد، «مؤمن» نامیده میشود.
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
متعلّقات ایمان کدام است؟
آیا تا به حال فکر کردهاید که ایمان، چه تعهّدات و مسؤولیتهایی برای «مؤمن» فراهم میآورد؟ نقش ایمان در زندگی چیست؟ فرق یک مؤمن با فرد بیایمان در کجاست؟
ایمان، گرایش قلبی و وابستگی فکری و اعتقادی و روحی بهیک موجود برتر، به یک آفریدگار توانا، به یک مکتب نجات بخش، به یک زندگی دیگرپس از این دنیا (معاد)، به یک کتاب مقدّس که از سوی خدا نازل شده است (قرآن)، به پیامبرانی که سفیرانِ الهی برای هدایت بشرند، به وحی و ما وراء الطبیعه و… است.
اینها و برخی امور دیگر، «متعلّقات ایمان»اند، یعنی اینها را باید قبول داشت و در پی این پذیرش و باور، عمل کرد.
به تعبیر قرآن، پیامبران الهی مأمور بودند تا بذر این ایمان را در دلهای مردم بکارند و زندگیها را در سایه ایمان، از صفا و معنویت و پاکی و عدالت برخوردار سازند.
مردم هم، اغلب عقلشان در چشمشان بود. چون بهدیدهها و شنیدهها و محسوسات، بیشتر مأنوس بودند، پذیرشِ «خدای نادیدنی» و «فرشتگانِ نامرئی» و «جهان آخرت» برایشان دشوار بود. از این رو گاهی سرسختی و لجاجت نشان میدادند و «خدای یکتا» باورشان نمیشد و به «زندگی پس از مرگ»، کافر میشدند و به پیامبران، نسبتهای ناروا میدادند.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است:
«ایمان، اعتراف زبانی، شناخت و پذیرش قلبی و عمل با اعضا و جوارح است».
این تعریف از ایمان، ریشه در قرآن کریم دارد.
در قرآن هم، درباره ایمان، روی دو جنبه «باور قلبی» و «عمل» بسیار تأکید شده است. وقتی قرآن میخوانید، بارها و بارها بهتعبیر «آمَنوا وَ عَمِلوا الصّالحات» برمیخورید؛ یعنی ایمان در کنار عملِ خوب و شایسته است. اگر ایمان را یک نهال و درخت بدانیم، «عمل» میوه و ثمره آن است. آیا شما میتوانید قبول کنید که کسی بهخدا، قیامت، بهشت و جهنم، وحی، قرآن، پیامبران و فرشتگان، ایمان و عقیده داشته باشد، ولی رفتارش مثل آدمهای غیرمعتقد به خدا و قیامت باشد؟
انواع ایمان:
ایمان باید از «دل» به «اعضا» سرایت کند و از «درون» به «بیرون» جاری شود و باور درونی در عمل خارجی انسان اثر داشته باشد، وگرنه چه ایمانی؟
بعضی از ایمانها سطحی و تقلیدی و متعصّبانه است؛ برخی هم عمیق و براساس شناخت و تفکّر و بصیرت. بههمین دلیل میگوییم دو نوع ایمان داریم: یکی «ایمانِ مستقرّ» و دیگری «ایمانِ مستودع».
«ایمان مستقرّ» مثل درختی کهنسال، ریشهدار و استوار است و به این زودیها از بین نمیرود و مؤمن، با شنیدن شبههها، بهشک نمیافتد. امّا «ایمان مستودع» حالتی شبیه خانه اجارهای و اشیای عاریهای دارد، همیشگی واستوار نیست؛ زود زایل میشود و رنگ میبازد و چون براساس منطق و برهان نیست، با کمترین آسیب از بین میرود، یا حدّاقل از تأثیرگذاری در زندگی شخص، باز میماند.
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
به چه چیزهایی باید ایمان داشت؟
در آغاز، اشارهای به متعلّقات ایمان کردیم، ولی گذرا بود. اینک کمی با تأمّل بیشتر به این مسأله مینگریم، آن هم براساس آیات قرآن. قرآن، هم صفات مؤمنان را بیان میکند، هم تکلیف و وظیفه صاحبان ایمان را، هم نشانههای زندگی همراه با ایمان را، هم این را که به چه چیز باید «ایمان» داشت.
همه شما میدانید که گام نخستِ مسلمان بودن، ایمان به خداوند است، به عنوان آفریدگار و مدبّر جهان و روزی دهنده موجودات و هدایتگر همه هستی و انسانها. ولی علاوه برایمان بهخدا، به امور دیگری هم باید عقیده داشت، از قبیل:
- «ایمان به آخرت» (حیات جاویدان پس از مرگ، در سایه عمل دنیوی)؛
- «ایمان به ملائکه» (موجوداتی که در همه هستی پخشند و مطیع و مجری فرمان پروردگارند)؛
- «ایمان به کتب آسمانی» (مجموعه پیامهای خدا برای سعادت بشر که توسّط وحی برپیامبران نازل میشود)؛
- «ایمان به پیامبران» (افراد برگزیده از سوی خدا و فرستاده شده به سوی مردم)؛
- «پیامبر اسلام» (بهعنوان آخرین سفیر الهی و برترین پیامبران)؛
- «قرآن» (آخرین و کاملترین کتاب آسمانی)؛
- «آیات خدا» (چه سخنان خدا در قرآن کریم، چه نشانههای وجود خدا در جهان).
گاهی در بیان ایمان، به مهمترین رکن مسلمانی اشاره میشود، یعنی ایمان به «مبدأ» و «معاد».
نکات یاد شده، در برخی از آیات قرآن آمده است، از جمله در این آیه: «کُل آمَنَ باللّهِ ومَلائکتِهِ وَکُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ»[سوره مبارکه بقره (2)، آیه 285]. در آیه دیگری، کسانی را که به خدا، فرشتگان، کتب آسمانی، فرستادگان الهی و روز قیامت کفر میورزند، گمراه شمرده است: «وَمَنْ یکفُرْ بِاللّهِ ومَلائکتهِ وَکُتُبهِ وَرُسُلِهِ وَالْیوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلالاً بَعیداً»[سوره مبارکه نساء (4)، آیه 136].
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
راستی، مؤمن کیست؟
به فرموده قرآن،
- مؤمنان خدا را باور دارند،
- مطیع فرمان اویند،
- از قیامت بیمناکند،
- توکّلشان برخداست،
- از گناهان پرهیز میکنند،
- پیوسته در پیانجام اعمال صالحند،
- اهل تقوا و ایثارند،
- در راه خدا انفاق خالصانه میکنند،
- نام خدا دلهایشان را آرام میکند،
- با نماز و عبادت به خدا نزدیک میشوند،
- به مژدهها و وعدههای الهی امیدوارند،
- در راه خدا با دشمنان میجنگند،
- کفّار را به سرپرستی خود نمیگیرند،
- امر به معروف و نهی از منکر میکنند،
- جانشان را در راه دین فدا میکنند،
- دوستدار خدا و رسولند،
- اگر خطا و گناه کنند توبه و استغفار میکنند،
- راستگو و درست کردارند،
- به پدر و مادر خویش نیکی میکنند،
- در قیامت شادمانند،
- به عهدی که با خدا بستهاند وفادارند و…
خیلی صفات و ویژگیهای دیگر، که در این مختصر نمیگنجد.
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
مشتقات ایمان و مؤمن در قرآن :
ایمان، مؤمن، مؤمنون، آمَنوا، یؤمنون، از واژههایی هستند که فراوان در قرآن کریم به کار رفتهاند.
شما خودتان میتوانید به کمک کشف الآیات یا فهرستهای موضوعی قرآن، آیات مربوط به ایمان و مؤمن را مطالعه کنید. یک دنیا مطلب خوب و خواندنی در «کتاب خدا»ست، کتابی که بهترین کتابهاست.
قرآن را فراموش نکنیم و با آن بیشتر مأنوس باشیم.
منبع: مجله بشارت 1376 شماره 1
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
همراهان گرامی آیا شما هم در تعریف ایمان و مؤمن آیات و روایاتی را سراغ دارید؟ لطفاً آنها را در بخش نظرات با ما و سایر مخاطبین ضیاءالصالحین به اشتراک بگذارید.
دیدگاهها
Мошоаллоҳ
Ҳазор офарин
Раҳмат ба падару модаратон
ترجمه:
ماشاءالله
آفرین
رحمت خدا بر پدر و مادر شما