تاثیر بیداری سحر و بین الطلوعین در فهم علوم و معارف
سم الله الرحمن الرحیم
امام باقر علیه السلام:
خواب صبح ،شوم و نامیمون است، روزی را دور میسازد، رنگ صورت را زرد و متغیر میکند، خداوند متعال، رزق را بین الطلوعین تقسیم میکند، از خواب در این زمان بپرهیزید و بدانید که من و سلوی (دو غذای لذیذی که برای بنی اسرائیل نازل میشد) در این ساعت برایشان فرود میآمد.
- پایه و اساس پیشرفت علمی و عملی و سلوک الی الله بیداری سحر و بین الطلوعین است. و اگر سالکی از این فیض عظیم غفلت بورزد پیشرفت چندانی نخواهد داشت , استاد بزرگوار صمدی آملی در جمع طلاب می فرمودند که تا بیداری سحر و بین الطلوعین را درست نکنید به جایی نمی رسید !
حقیر بسیار مشاهده کرده ام که وقتی توفیق بیداری سحر و بین الطلوعین روزیم می شود , هم موفقیت علمی ام در آن روز بیشتر است و هم موفیقت اخلاقی و عملی ام چنانچه امام صادق علیه السلام می فرمایند :
صلاة اللیل تحسن الخلق
یعنی : نماز شب انسان را خوش اخلاق می کند.
بیداری سحر و بین الطلوعین سیره ی تمامی بزرگمردان وادی علمی و عمل است و اکثر مکاشفات و حالات توحیدی این بزرگواران یا در سحر بوده است و یا بین الطلوعین..چنانچه فرموده اند که :
سحر وقت سفر است و بین الطلوعین وقت شکار
یعنی اینکه شخص سالک در سحر به اوراد و اذکار و .. می پردازد و در بین الطلوعین مشغول توجهات و خلسه و ... می شود.
از شرایط بیداری برای نماز شب مراقبه در طول روز است, و در حدیث وارد شده است که شخصی به مولانا امیرالمومنین علی علیه السلام عرض کردند که من از فیض نماز شب محروم شده ام.... امیرالمومنین فرمودند که این محرومیتت به دلیل گناهانیست که در طول روز انجام می دهی ! و همچنین امام صادق علیه السلام می فرمایند :
اگر انسان دروغ بگوید، از نماز شب خواندن محروم می شود، وقتی هم که از نماز شب محروم شد درهای روزی به روی او بسته می شود و از رزق و روزی هم محروم می گردد.
و از دیگر شرایط بیداری برای نماز شب پرهیز از خوردن غذایی سنگین و پرچرب و غذاهایی با طبع سرد است و بهتر است که قبل از خواب از غذاهایی با طبع گرم استفاده بشود و اگر شخصی غلبه ی بلغم در سر داشت و به سختی از خواب بلند می شد و همچنین خوابی سنگین داشت باید از عطریات گرم طبیعی قبل از خواب استفاده بکند و یا ملاج سر را با روغن هایی گرم مثل کنجد یا سیاهدانه روغن مالی بکند و یا به یک طبیب سنتی متخصص مراجعه کند...
همچنین از دیگر شرایط بیداری برای نماز شب زود خوابیدن است چنانچه حضرت استاد علامه حسن زاده آملی شب ها ساعت 10:30 یا 10 می خوابیدند ولی حدود ساعت 3:30 بیدار بودند و به نقلی یا مشغول تفکر بودند و یا مشغول ذکر یا نماز شب یا مطالعه.
میتوان جهت بیدار شدن برای نماز شب از آیه آخر سوره ی کهف نیز استفاده کرد , جهت بیدار شدن در ساعت خاصی از شب در حدیث آمده است که :
هر کس هنگام خوابیدن آیه آخر سوره کهف را بخواند، هر ساعتى که بخواهد از خواب بیدار مى شود ( قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یُوحى إِلَیَّ أَنَّما إِلهُکُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً )
افزودن دیدگاه جدید