اولین کسى که وارد بهشت مى شود کیست؟!
عَنِ الرِّضا علیه السلام عَن آبائِهِ علیهم السلام، قال، قالَ رَسُولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله: اَفْضَلُ الاَْعْمال عِنْدَ اللّهِ ایمانٌ لا شَکَّ فیهِ وَ غَزْوٌ لاغُلُولَ فیهِ وَحَجٌّ مَبْرُورٌ وَ اَوَّلُ مَنْ یَدْخُلُ الْجَنَّةَ شَهیدٌ.
امام رضا علیه السلام از پدران خود علیهم السلام از قول پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل کرده که آن حضرت فرمودند: برترین اعمال نزد خداوند، ایمانى است که در آن تردیدى نباشد و رزم و پیکارى که در آن خیانت در «غنیمت» نباشد و حج مقبول. و اولین کسى که وارد بهشت مى شود شهید است.
منبع : بحار الانوار، ج 66، ص 393، حدیث 75.
نخستین کسی که وارد بهشت می شود!
ورود در بهشت، آن کانون عظیم رحمت الهی، دلیل روشنی بر سعادت یک انسان است، و اگر کسی پیش از همه وارد شود برترین فضیلت برای او اثبات می شود.
در روایات معروف اهل سنّت این افتخار از زبان پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله برای فاطمه علیها السلام ثبت شده است:
1- ذهبی در «میزان الاعتدال» آورده است که پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
«اوَّلُ شَخْصٍ یدْخُلُ الْجَنَّةُ فاطِمَةُ علیها السلام؛ (میزان الاعتدال، جلد 2، صفحه 131)
نخستین کسی که وارد بهشت می شود، فاطمه است!».
2- در حدیث دیگری از همان بزرگوار آمده است که فرمود:
«اوَّلُ شَخْصٍ یدْخُلُ الْجَنَّةَ فاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ وَ مَثَلُها فِی هذِهِ الْامَّةِ مَثَلُ مَرْیمَ فِی بَنِی اسْرائِیلَ؛ (کنزالعمال، جلد 6، صفحه 219)
نخستین کسی که وارد بهشت می شود فاطمه دختر محمد است، و او در میان این امت همچون مریم در میان بنی اسرائیل است».
از این گذشته از روایات معروف اسلامی استفاده می شود که ورود این بانوی بزرگ در صحنه محشر، و روانه شدن از آن جا به بهشت، با تشریفات بسیار باشکوهی که بیانگر عظمت فوق العاده مقام اوست انجام می گیرد، به احادیث زیر با هم گوش فرا می دهیم؛
3- علی علیه السلام از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله چنین نقل می کند:
«تُحْشَرُ ابْنَتِی فاطِمَةُ یوْمَ الْقِیامَةِ وَ عَلَیها حُلَّةُ الْکرامَةِ قَدْ عُجِنَتْ بِماءِ الْحَیوانِ، فَتَنْظُرُ الَیهَا الْخَلایقُ فَیتَعَجَّبُونَ مِنْها؛ دخترم فاطمه در قیامت محشور می شود در حالی که لباس کرامتی که با آب حیات عجین شده در تن دارد، و خلایق به سوی او می نگرند، و از مقام والای او در شگفتی فرو می روند!».
سپس در ذیل این حدیث می افزاید:
«فَتُزَفُّ الَی الْجَنَّةِ کالْعَرُوسِ لَها سَبْعُونَ الْفَ جارِیةٍ؛ (ذخائر العقبی، صفحه 48)
سرانجام او را با احترام تمام همانند عروس، در حالی که هفتاد هزار از حوریان بهشتی اطراف او را گرفته اند، به بهشت می برند».
4- در حدیث دیگری از عایشه از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله در این زمینه چنین می خوانیم:
«اذا کانَ یوْمُ الْقِیامَةِ نادی مُنادٍ: یا مَعْشَرَ الْخَلایقِ! طَأْطِئُوا رُؤُسَکمْ حَتّی تَجُوزَ فاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ؛ (تاریخ بغداد، جلد 8، صفحه 141)
هنگامی که روز قیامت برپا شود منادی صدا می زند: ای مردم! سرهای خود را به زیر افکنید تا فاطمه دختر محمّد بگذرد!».
5- و در حدیث دیگری بعد از ذکر همین معنا آمده است:
«فَتَمُرُّ مَعَ سَبْعِینَ الْفَ جارِیةٍ مِنَ الْحُورِ الْعِینِ کمَرِّ الْبُراقِ؛ (کنزالعمال، جلد 6، صفحه 218)
فاطمه با هفتاد هزار حورالعین به سرعت برق از آن جا عبور می کند (و به سوی بهشت می شتابد)».
6- و عجیب تر این که در کتاب «تاریخ بغداد» در حدیثی از پیامبر صلی الله علیه و آله می خوانیم: در آن شب که مرا به معراج بردند دیدم این جمله ها بر در بهشت نوشته شده بود:
«لَا الهَ الَّا اللَّهُ، مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ، عَلِی حَبیبُ اللَّهِ، وَالْحَسَنُ وَ الْحُسَینُ صَفْوَةُ اللَّهِ، وَ فاطِمَةُ خِیرَةُ اللَّهِ، عَلی باغِضِهِمْ لَعْنَةُ اللَّهِ؛ (تاریخ بغداد، جلد 1، صفحه 259)
خداوندی جز خدای یگانه نیست، محمّد رسول خدا، و علی محبوب پروردگار است، و حسن و حسین برگزیدگان خدایند، و فاطمه منتخب خداوند است، بر دشمنان آنها لعنت خدا باد».
بیش باد، و کم مباد!
تذکر: جمع بین روایت اول و بقیه روایات را می توان چنین بیان کرد که اولین وارد شونده به بهشت ، شهید است و در میان "شهدا" نیز اولویت با "شهدا"یی است که از معصومین علیهم السلام باشند.