Skip to main content
روتیتر
به مناسبت عید سعید غدیر خم؛

اعمال و آداب روز عید غدیر

تاریخ انتشار:
غدیر، روز تجلّی توحید و نبوت محمد ﷺ؛ ولایت علی(علیه السلام) است و ذکر دوازده معصوم(علیهم السلام)
ضیاءالصالحین

سخن از غدیر است، و از قدر دریایی که در غدیر، بر تمامی سرزمین های تفته و خسته، جاری شد و در دل کویر، گلبوته ها رویانید، و باور سرخ خاک را تا سبزنای افلاک، وسعت بخشید. در غدیر، خطّ روشن رسالت نبوی ﷺ به طغرای ولایت علوی کمال یافت و اسلام، دین برگزیده خدا گردید: الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا؛ امروز دینتان را کامل و نعمت خود را بر شما تمام نمودم، و رضا دادم که آئینتان، اسلام باشد. غدیر، روز تجلّی توحید و نبوت محمد ﷺ؛ ولایت علی(علیه السلام) است و ذکر دوازده معصوم(علیهم السلام).

✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸

فهرست اعمال روز عید غدیر در روایات و توصیه بزرگان دین:
1.روزه
2.افطاری دادن
3.اطعام
4.آراستن و زینت
5.لباس نو پوشیدن
6.استفاده از بوی خوش
7.دیدار با مؤمنان
8.مصافحه و دست دادن
9.تبریک گفتن.
10.غسل کردن و...
هم چنینی در بیان و سیره ائمه علیهم السلام و بزرگان دین برای این روز بزرگ غدیر توصیه و سفارشاتی نموده اند که به برخی از آنها اشاره می شود:
تحکیم بیعت با ولایت- اظهار سرور و شادمانی- اظهار سرور و شادمانی- صله رحم با اقوام و خویشان- دیدار با مؤمنان- رفع حاجت مؤمنان- ابراز برائت- ذکر صلوات- زیارت- دلجویی و مهرورزی متقابل- ایجاد زمینه های شادمانی- گشاده دستی نسبت به خانواده- هدیه دادن و...

✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸

اعمال و آداب روز عید غدیر
غدیر دریایی از معارف است. فقه، فرهنگ، کلام، اخلاق و تفسیر، همه را دارد، ولی دریغ که گوهرهایش تا کنون استخراج نشده است، هر چند دستان سخاوتمند امواج غدیر گاه دانه های گرانبهایی را به ساحل نشینانش ارزانی داشته است.
در این جا نیم نگاهی به فقه غدیر می افکنیم، پیش از ورود به بحث توجه به چند نکته ضروری می نماید:
1. مراد از فقه غدیر اعمال مستحب این روز است. روایات سی و شش عمل را در این روز مستحب شمرده اند که ما آنها را به ترتیب حروف الفبا ارائه می کنیم.
2. این تعداد حکم برای یک روز نشان از اهمیت، حساسیت و عظمت آن دارد. در اسلام برای هیچ روزی، هر چند بسیار مهم و مقدس، این تعداد حکم ارائه نشده است. در برخی از روزهای مهم مانند فطر و قربان، عرفه و مباهله اعمال متعددی مستحب شمرده شده، ولی اگر همه آنها را به یکدیگر ضمیمه کنیم، با مستحبات غدیر برابری نمی کنند.
3. دومین ویژگی فقه غدیر جامعیت است. در هر زمینه ای عملی وارد شده، اعمالی جامع و بی کم و کاست؛ از عمل عبادی تا برنامه سیاسی همایش و طرح اقتصادی ایجاد مساوات همه در فقه غدیر گرد آمده است. گستردگی و غنای این اعمال چنان است که می توان گفت در آینه فقه کامل غدیر کمال دین تجلی یافته است.
4. سومین ویژگی فقه غدیر این است که برای اعمال آن فضیلتهای منحصر به فرد قرار داده اند؛ که در جای دیگر به چشم نمی خورد و این حتی از فضیلتهای ماه رمضان نیز بیشتر است. مرحوم میرزا جواد آقا تبریزی می گوید: «فضیلتی که برای روز غدیر وارد شده نسبت به فضیلتهای ماه رمضان زیادتر است.»[المراقبات، میرزا جواد آقای تبریزی، ص 217 و 218] در خلال اعمال غدیر به برخی از این فضیلت ها اشاره خواهد شد.
5. چرا این حجم از اعمال را، با آن همه فضیلت، برای روز غدیر قرار داده اند؟ امام صادق(علیه السلام) در پاسخ بدین پرسش می فرماید: «اعظاما لیومک؛[بحارالانوار، ج 95، ص 302] تا با این اعمال روز غدیر را بزرگ بداری».
این سخن امام ششم(علیه السلام) دو حقیقت را آشکار می سازد: یکی اینکه باید روز غدیر را بزرگ داشت و دیگر اینکه بزرگداشت غدیر با انجام دادن اعمال ویژه این روز تحقق می یابد.

افطاری دادن
در میان اعمل روز غدیر افطاری دادن به مؤمن جایگاهی والا دارد. بر اساس روایات در این عمل فضیلتی بزرگ نهفته است. امام علی(علیه السلام) می فرماید: من افطر مؤمنا فی لیلة فکانما افطر فئاما...[المراقبات، میرزا جواد آقا تبریزی، ص 256] کسی که مؤمن روزه داری رادر غدیر افطار دهد، مانند این است که ده فئام را افطار داده است. فردی پرسید: ای امیرمؤمنان(علیه السلام) «فئام» چیست؟ حضرت فرمود: صد هزار پیامبرﷺ و صدیق و شهید. آنگاه ادامه داد: پس چگونه خواهد بود فضیلت کسی که جمعی از مؤمنین و مؤمنات را تکفل کند. شبیه به این روایت، حدیثی از امام صادق(علیه السلام) نیز نقل شده است.[التهذیب، شیخ طوسی، ج 3، ص 143] بر اساس برخی از روایات امام رضا(علیه السلام) در روز غدیر گروهی را برای افطار نزد خود نگاه داشت.[الغدیر، علامه امینی، ج 1، ص 287]

برادر شدن (عقد اخوت و برادری)
روز ولایت روز برادری است و روز برادری روز ولایت است؛ این دو با یکدیگر پیوندی ناگسستنی دارند و حلقه وصلشان ایمان است؛ زیرا از سویی ایمان با ولایت پا می گیرد و از سوی دیگر اهل ایمان برادر یکدیگرند. (انما المؤمنون اخوة)[سوره حجرات، آیه 10] به همین دلیل عقد برادری یکی از آداب روز غدیر شمرده شده است. این عقد به صورت زیر است: یکی از دو نفر دست راست خود را بر دست راست دیگری می گذارد و می گوید:  و اخیتک فی الله و صافیتک فی الله و صافحتک فی الله و عادهت الله و ملائکته و رسله و انبیائه و الائمة المعصومین(علیهم السلام) علی انی ان کنت من اهل الجنة و الشفاعة و اذن لی بان ادخل الجنة لا ادخلها الا و انت معی. با تو در راه خدا برادر می شوم؛ با تو در راه خدا راه صفا و صمیمیت در پیش می گیرم؛ با تو در راه خدا دست می دهم و با خدا، ملائکه، کتابها، فرستادگان و پیامبرانش و ائمه معصومین(علیهم السلام) عهد می بندم که اگر از اهل بهشت و شفاعت شده، اجازه ورود به بهشت یافتم، داخل آن نشوم مگر آنکه تو با من همراه شوی. آنگاه دیگری می گوید: قبلت؛ یعنی، قبول کردم. سپس می گوید: اسقطت عنک جمیع حقوق الاخوة ما خلا الشفاعة و الدعاء و الزیارة؛ جز شفاعت و دعا و زیارت، همه حقوق برادری را ساقط کردم.[مستدرک الوسائل، محدث نوری، ج 1، ص 456]

بیرازی جستن (تبری)
امام صادق(علیه السلام) فرمود: تبری الی الله عز و جل ممن ظلمهم حقهم؛[بحارالانوار، مجلسی، ج 95، ص 322] در روز غدیر از کسانی که به اهل بیت(علیهم السلام) ستم کردند بیزاری می جویی.

پوشیدن لباس پاکیزه و نو
امام صادق(علیه السلام) فرمود: یحب...ان یلبس المؤمن انظف ثیابه و افخرها؛[بحارالانوار، مجلسی، ج 95، ص 301] در روز غدیر لازم است مؤمن پاکیزه ترین و فاخرترین لباس خود را بپوشد.مرحوم میرزا جواد آقا تبریزی این عمل را از مستحبات مؤکد غدیر می شمرد.[المراقبات، ص 260]

تبریک و تهنیت
تبریک و تهنیت از برجسته تریم آداب هر عیدی است. در اسلام نیز سنت تبریک و تهنیت در عید غدیر جایگاهی ویژه یافته است. پیامبرﷺ بر تبریک گفتن در این تاکید می ورزید و به مردم می فرمود: هنئونی هنئونی؛[الغدیر، ص 274] به من هنیت بگویید، به من تهنیت بگویید.امام صادق(علیه السلام) شیوه تهنیت گفتن در روز غدیر را چنین آموزش داده است: وقتی یکدیگر را ملاقات کردید، بگویید: الحمدلله الذی اکرمنا بهذا الیوم و جعلنا من الموفین بعهده الینا و میثاقه الذی واثقنا به من ولایة ولاة امره و القوام بقسطه و لم یجعلنا من الجاحدین و المکذبین بیوم الدین.[بحارالانوار، ج 95، ص 303] سپاس خدای را که ما را به این روز گواهی داشت و ما را از مؤمنان و کسانی قرار داد که به پیمان و میثاقی که در باره والیان امرش و بر پا دارندگان قسط و عدالتش از ما گرفته است وفا کردیم و ما را از انکارکنندگان و تکذیب کنندگان رستاخیز قرار نداد.
امام رضا(علیه السلام) فرمود که، هنگام برخورد با یکدیگر بگویید: الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمؤمنین(علیه السلام)[المراقبات، ص 260] سپاس خدای را که ما را از تمسک کنندان به ولایت امیرمؤمنان(علیه السلام) قرار داده است.

تبسم
امام رضا(علیه السلام) فرمود:...و هو یوم التبسم فی وجوه الناس من اهل الایمان فمن تبسم فی وجه اخیه یوم الغدیر نظر الله الیه یوم القیامة بالرحمة و قضی له الف حاجة و بنی له فی الجنة قصرا من در بیضاء و نضر وجهه...[المراقبات، ص 257] روز غدیر روز تبسم به روی مؤمنین است. کسی که در این روز به روی برادر مؤمنش تبسم کند، خداوند، در روز قیامت، نظر رحمت به او می افکند، هزار حاجتش را برآورده ساخته و قصری از در سفید برایش بنا می کند و صورتش را زیبا می سازد.

توسعه زندگی
در روز غدیر، باید چهره زندگی عوض شود. همه باید بکوشند برنامه عادی زندگی خود را بر هم زده و آن را با رفتارهایی سخاوتمندانه تر و نشاط انگیزتر بیارآیند تا همگان در همه جا طعم شیرین عید را بچشند و رایحه دل انگیز آن را استشمام کنند. یقینا در صدر توسعه دادن زندگی توسعه مالی قرار دارد. امام رضا(علیه السلام) فرمود: هو الیوم الذی یزید الله فی مال من عبدالله و وسع علی عیاله و نفسه و اخوانه...[المراقبات، ص 257]. روز غدیر روزی است که خدای متعال در مال کسی که خدا را عبادت کند و بر خانواده، خویشتن و برادران ایمانی اش توسعه دهد فزونی پدید می آورد.

جشن گرفتن
امام رضا(علیه السلام) در عید غدیر احوال کسان و اطرافیان خود را تغییر داد و وضع تازه ای در آنان ایجاد کرد.[الغدیر، ج 1، ص 287]

حمد کردن
پیامبرﷺ فرمود: یکی از سنتها این است که مؤمن، در روز غدیر، 100 بار بگوید: الحمدلله الذی جعل کمال دینه و تمام نعمته بولایة امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(علیهما السلام).[بحارالانوار، ج 95، ص 321]

دعا
معصومان(علیهم السلام) پیروانشان را به دعا در روز غدیر سفارش کرده اند. دعاهای ویژه این روز عبارت است از:
1-دعایی که با این جمله آغاز شده است: اللهم انک دعوتنا الی سبیل طاعتک....[المراقبات، ص 255]
2-دعایی که در آغاز این عبارت دیده می شود: اللهم انی اسئلک بحق محمد نبیک و علی ولیک و الشان و القدر الذی خصصتهما دون خلقک....[بحارالانوار، ج 95، ص 319] این دعا در مفاتیح الجنان ذکر شده است.[مفاتیح الجنان، ص 507]
3-دعایی که با این جمله آغاز شده است: اللهم بنورک اهتدیت و بفضلک استغنیت...(به بحارالانوار، ج 95، ص 318 مراجعه شود.)

دید و بازدید
دید و بازدید یکی از آداب روزهای عید و شادی است. این سنت مردم را شادابتر و نام و یاد عید را در دل و ذهنشان ریشه دارتر می کند. اسلام همین سنت را برای عید غدیر در نظر گرفته و آن را مورد تاکید قرار داده است.
امام رضا(علیه السلام) فرمود: من زار مؤمنا ادخل الله قبره سبعین نورا و وسع فی قبره، و یزور قبره کل یوم سبعون الف ملک یبشرونه بالجنة.[المراقبات، ص 257] کسی که در روز غدیر به دیدار مؤمنی برود خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد و قبرش را وسیع می سازد؛ هر روز هفتاد هزار فرشته قبرش را زیارت کرده، به او بشارت بهشت می دهند.
شایسته است این سنت در روز غدیر، که بزرگترین عیدهاست، اجرا شود تا علاوه بر احیای روز غدیر رشته های الفت و مودت میان مردم محکمتر شود.

روزه
روزه در روز غدیر، بسیار مستحب است و فضیلتی استثنایی دارد.امام علی(علیه السلام) فرمود: اذا اخلص المخلص فی صومه لقصرت ایام الدنیا عن کفائته.[مصباح المتهجد، ص 702] اگر بنده مخلصی در روزه این روز اخلاص داشته باشد، همه روزهای دنیا توان برابری با آن را ندارد؛ به عبارت دیگر، اگر کسی تمام روزهای دنیا زنده باشد و همه را روزه دار سپری کند، ثوابش کمتر از ثواب روزه این روز خواهد بود.نخستین جانشین راستین رسول خدا همچنین فرمود: ...و جعل الجزاء العظیم کفاءة عنه.[مصباح المتهجد، ص 702]...خداوند در برابر روزه عید غدیر پاداشی بزرگ نهاده است.
امام صادق(علیه السلام) یارانش را به این امر تشویق می کرد و می فرمود: انی احب لکم ان تصوموه....[الغدیر، ص 285] من دوست دارم شما این روز را روزه بگیرید. آن بزرگوار همچنین می فرمود: صیام یوم غدیر خم یعدل عندالله فی کل عام مائة حجة و مائة عمرة مبرورات متقبلات.[الغدیر، ص 286] روزه روز غدیر خم نزد خداوند، در هر سال، برابر با صد حج و صد عمره مقبول است. پیرامون روزه غدیر روایت بسیار وارد شده آنچه ذکر شد از باب نمونه بود.

زیارت
یکی از اعمال روز غدیر زیارت امیرمؤمنان علی(علیه السلام) است. زیارت آن حضرت(علیه السلام) به دو صورت ممکن است:
1.زیارت در حرم مطهر
امام رضا(علیه السلام) به احمد بن محمد بن ابی نصربزنطی فرمود: ای فرزند ابونصر، هر کجا بودی در روز غدیر کنار قبر امیرمؤمنان(علیه السلام) حاضر شو! همانا خداوند در این روز گناه شصت سال مرد و زن مؤمن را می آمرزد.بدرستی که پروردگار در این روز دو برابر آنچه در ماه رمضان شب قدر و شب عید فطر آزاد می کند، می رهاند.[التهذیب، ج 6، ص 24] شیوه زیارت آن حضرت را از امام هادی(علیه السلام) مرحوم شیخ عباسی قمی(ره) در مفاتیح الجنان روایت کرده است.[مفاتیح الجنان، ص 659]
2.زیارت های عمومی
این زیارت، که به حرم مطهر اختصاص ندارد و ارادتمندان ولایت در همه جا می توانند از آن بهره گیرند، دو مورد است:
الف. زیارت امین الله؛[مفاتیح الجنان، ص 659]
ب. زیارت روایت شده از امام صادق(علیه السلام).[مفاتیح الجنان، ص 80] هر دو زیارت در مفاتیح ذکر شده است.

زینت دادن
آراستن پیکر و آذین بستن خانه، کوچه و بازار، در روزهای عید، عملی رایج است. عیدی در ذهن و دل مردم زنده است که در آن خویش را بیارایند و در و دیوار را آذین بندی کنند. چون عید غدیر بزرگترین عید است مردم باید در آن، بیش از هر عید دیگر، شادمانی کنند و خود و جامعه را بیارایند. فضیلت این عمل بسیار است، امام رضا(علیه السلام) فرمود: روز غدیر روز زینت است، کسی که برای روز غدیر زینت کند خداوند همه گناهان کوچک و بزرگش را آمرزیده، فرشتگانی به سویش می فرستد تا حسنات او را بنویسند و تا عید غدیر سال بعد بر درجات او بیفزایند.[مفاتیح الجنان، ص 503] اهمیت زینت در این روز چنان است که امام رضا(علیه السلام) برای گروهی لباسهای نو، انگشتر و کفش فرستاد.[المراقبات، ص 257]
شادی کردن
امام علی(علیه السلام) فرمود: و اظهروا...السرور فی ملاقاتکم؛[الغدیر، ج 1، ص 287] در برخوردها شادی را آشکار کنید.امام صادق(علیه السلام) فرمود: روز غدیر روز خوشحالی و شادی است.[الغدیر، ج 1، ص 284]
شکر گزاری
امام علی(علیه السلام) فرمود: در روز غدیر، خدای را بر آنچه به شما ارزانی داشته نعمت ولایت شکر کنید.[بحارالانوار، ج، ص 95]
صدقه دادن
روز غدیر یکی از مستحبات مؤکد صدقه دادن است. امام علی(علیه السلام) فرمود: الدرهم فیه بمائتی الف درهم؛[الغدیر، ج 1، ص 284؛ المراقبات، ص 255] فضیلت یک درهم، که در روز غدیر داده شود، با فضیلت دویست هزار درهم برابر است.
صلوات فرستادن
امام صادق(علیه السلام) فرمود: در روز غدیر، بر محمد و اهل بیتش صلوات بسیار می فرستی.[المراقبات، ص 262]
«ط »طعام دادن
در روز غدیر غذا دادن به مؤمنان اهمیت بسیار دارد، امام صادق(علیه السلام) می فرماید: و اطعم اخوانک؛[المراقبات، ص 256] در روز غدیر، برادران دینی ات را اطعام کن.امام رضا(علیه السلام) در فضیلت این عمل فرمود: من اطعم مؤمنا کان کمن اطعم جمیع الانبیاء و الصدیقین؛[بحارالانوار، ج 95، ص 322] کسی که مؤمنی را در روز غدیر غذا دهد مانند فردی است که تمام پیامبران و صدیقین را غذا داده است.اهمیت طعام دادن در این روز به اندازه ای است که امام صادق(علیه السلام) روز غدیر را روز اطعام طعام[بحارالانوار، ج 95، ص 302] خوانده است.
عبادت
امام رضا(علیه السلام) فرمود: هو الیوم الذی یزید الله فی مال من عبد فیه...[بحارالانوار، ج 95، ص 301] غدیر روزی است که خداوند بر مال کسی که در آن عبادت کند، می افزاید...
عطر زدن
بر اساس برخی از روایات امام صادق(علیه السلام) مؤمنان را به استعمال عطر در روز غدیر سفارش کرده است.[المراقبات، ص 258]
عمل صالح انجام دادن
روی ان العمل فیه یعدل ثمانین شهرا و دوی انه کفارة ستین سنة.[التهذیب، ج 1، ص 114] روایت شده که کردار نیک در روز غدیر، با عمل هشتاد ماه برابری می کند؛ و نیز روایت شده که کردار نیک در این روز کفاره شصت سال است.
غسل کردن
علمای شیعه بر استحباب غسل در روز غدیر اجماع دارند[المراقبات، ص 260] و آن را مستحب مؤکد می دانند.[تحریرالوسیله، امام خمینی، ج 1، ص 98] بهتر این است که غسل در اول روز انجام گیرد.[بحارالانوار، ج 95، ص 302]
قضای حوائج مؤمنان
امام صادق(علیه السلام) فرمود: و اقض حوائج اخوانک؛[المراقبات، ص 256] در عید غدیر حاجتهای برادرانت را برآور!
کمک کردن
کمک کردن به ضعیفان و نیازمندان پیام ویژه صاحب غدیر برای روز غدیر است؛ پیامی که به فرمان حضرت(علیه السلام) باید دهان به دهان به همه مردم ابلاغ شود: و لیعد الغنی علی الفقیر و القوی علی الضعیف؛[مفاتیح الجنان، ص 511] باید در روز غدیر ثروتمند به تهیدست و توانا به ناتوان کمک کند.
گذشت و آشتی کردن
چشم پوشی از گناه برادران و برقراری ارتباط دوستانه از دیگر مستحبات روز غدیر شمرده شده است.[مصباح المتهجد، ص 702؛ الغدیر، ج 1، ص 284؛ المراقبات، ص 256]
گشاده رویی: امام علی(علیه السلام) فرمود: و اظهروا البشر فیما بینکم؛[مصباح المتهجد، ص 702؛ المراقبات، ص 256] با یکدیگر با گشاده رویی برخورد کنید.
مساوات
امام علی(علیه السلام) فرمود: و ساووا بکم ضعفائکم؛[مصباح المتهجد، ص 702؛ المراقبات، ص 256] میان خویش و ضعیفان مساوات ایجاد کنید.
مصافحه
امام علی(علیه السلام) فرمود: اذا تلاقیتم فتصافحوا بالتسلیم؛[مصباح المتهجد، ص 702؛ المراقبات، ص 256] وقتی در روز غدیر یکدیگر را ملاقات کردید به هم دست بدهید و سلام کنید.
مهربانی و عطوفت کردن
امام علی(علیه السلام) فرمود: و التعاطف فیه یقتضی رحمة الله و عطفه...[الغدیر، ج 1، ص 287] با یکدیگر عطوفت و مهربانی کردن در روز غدیر، موجب رحمت و عطوفت خدای متعال خواهد شد.
مهمان کردن
امام رضا(علیه السلام) در روز غدیر گروهی را برای افطار نزد خود نگاه داشت.[المراقبات، ص 255]

نماز
1.نماز شب عید غدیر

این نماز دوازده رکعت است. هر دو رکعت یک تشهد دارد و در پایان رکعت دوازدهم باید سلام داد. در هر رکعت، بعد از سوره حمد توحید ده بار و آیة الکرسی یک بار خوانده می شود. در رکعت دوازدهم باید هر یک از حمد و سوره را هفت بار خواند و این ذکر را ده بار در قنوت تکرار کرد: لا اله الا الله وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و یمیت و یحیی و هو حی لا یموت بیده الخیر و هو علی کل شی قدیر. در دو سجده رکعت آخر، این ذکر ده بار خوانده می شود: سبحان من احصی کل شی علمه سبحان من لا ینبغی التسبیح الا له سبحان ذی المن و النعم سبحان ذی الفضل و الطول سبحان ذی العز و الکرم اسالک بمعا قد العز من عرشک و منتهی الرحمة من کتابک و بالاسم الاعظم و کلماتک التامة ان تصلی علی محمد رسولک و اهل بیته الطیبین الطاهرین و ان تفعل بی کذا و کذا [به جای کذا و کذا حاجت خود را [ذکر کند] و سپس بگوید: انک سمیع مجیب.[التهذیب، ج 3، ص 143]
2.نماز روز عید غدیر
نیم ساعت پیش از ظهر غدیر، دو رکعت نماز مستحب است. در هر رکعت بعد از حمد، سوره های توحید، قدر و آیة الکرسی ده بار خوانده می شود.[الکافی، ج 4، ص 567]
3.نماز مسجد غدیر
امام صادق(علیه السلام) فرمود: یستحب الصلاة فی مسجد الغدیر؛[الغدیر، ج 1، ص 284؛ المراقبات، ص 255] نماز در مسجد غدیر مستحب است.

نیکی و احسان
امام علی(علیه السلام) فرمود: تباروا یصل الله الفتکم و البر فیه یثمر المال و یزید فی العمر.[بحارالانوار، ج 95، ص 302] به یکدیگر نیکی کنید که خداوند الفت میان شما را پایدار می سازد و نیکی در این روز موجب افزایش مال و عمر می شود.
امام صادق(علیه السلام) فرمود:...و اکثر برهم.[مصباح المتهجد، ص 702؛ المراقبات، ص 256]... در روز غدیر به برادران ایمانی، بسیار نیکی کن.

وام گرفتن برای کمک به دیگران
امام علی(علیه السلام) فرمود: من استدان لاخوانه و اعانهم فانا الضامن علی الله ان ابقاه قضاه و ان قبضه حمل عنه.[مصباح المتهجد، ص 702؛ المراقبات، ص 255] کسی که وام بگیرد تا به برادران مؤمنش کمک کند از سوی خدا ضمانت می کنم که اگر او را زنده نگه داشت، بتواند وامش را بپردازد و اگر نگه نداشت، آن دین از دوش او برداشته شود. توجه به دو نکته آشکار می سازد که چگونه روز غدیر روزی ویژه به شمار آمده، کمک کردن به دیگران در آن عملی بسیار مهم است.
الف) هر چند وام گرفتن از نظر شرع کار چندان مرغوبی نیست، ولی این کار برای کمک به دیگران مستحب قرار داده شده است.
ب) اسلام حق الناس را بسیار مهم شمرده است، ولی در روایت آمده که اگر وام گیرنده توفیق حیات نیافت، خداوند حق مالی قرض دهنده را از دوش او برمی دارد.

هدیه دادن
امام علی(علیه السلام) فرمود: هبو - او هیئوا - لاخوانکم و عیالکم عن فضله؛[مصباح المتهجد، ص 702] از آنچه خدای متعال بر شما ارزانی داشته، به خانواده و برادرانتان ببخشید.[بحارالانوار، ج 97، ص 119] و نیز فرمود: تَهَادَوْا نِعَمَ اللَّهِ کَمَا مَنَّاکُمْ؛[بحارالانوار، ج 97، ص117] نعمتهای خداوند را به یکدیگر هدیه کنید همان طور که به شما عطا فرموده است. امام رضا(علیه السلام) فرمود: افضل علی اخوانک فی هذا الیوم؛[الغدیر، ج 1، ص 287] در این روز بر برادرانت بخشش کن. امام رضا(علیه السلام) در این روز برای خانواده گروهی از اصحاب غذا، گندم، لباسهای نو و حتی انگشتر و کفش فرستاد.[مصباح المتهجد، ص 702؛ الغدیر، ج 1، ص 284]

همایش
گردهمایی یکی از اعمال و احکام روز غدیر است. این دستور الهی - سیاسی در راستای تقویت ارتباط با ولایت و رهبری الهی و پایبندی به لوازم آن صادر شده است.علی(علیه السلام) فرمود:...واجمعوا یجمع الله شملکم؛ در روز غدیر، گرد هم آیید تا خداوند امورتان را از نابسامانی و پراکندگی برهاند.

✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸✸

موضوع مقالات

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
back to top