معراج پیامبر

معراج پیامبر

معراج پیامبر (صلی الله علیه و آله)  
معراج ، جریان عروج پیامبر(صلی الله علیه و آله) به آسمان است که تعدادی از آیات قرآن ، آن را بازگو کرده است . براساس آیه نخست سوره اسرأ ، خداوند پیامبر(صلی الله علیه و آله) را در شب هنگام ، از مسجدالحرام به سوی مسجدالاقصی در بیت المقدس حرکت داده و آنگاه به همراهی جبرئیل به آسمان عروج کرده است .
از احادیث و آیات استفاده می شود که هدف از معراج پیامبر(صلی الله علیه و آله) سه چیز بوده است :
1. بزرگداشت فرشتگان ;
2. دیدن عجایب و اسرار آفرینش ;
3. بازگو کردن آن برای مردم . 
حضرت امام صادق  می فرمایند: "همانا خداوند هرگز دارای مکان و زمان نیست ; ولی خدا می خواست فرشتگان و ساکنان آسمانهایش را با گام نهادن پیامبر(صلی الله علیه و آله) به میان آنها ، مورد احترام و تجلیل قرار دهد، و نیز می خواست شگفتی های عظمتش را به پیامبرش نشان دهد تا او پس از بازگشت برای مردم بازگو کند"
(سیمای معراج پیامبر، محمد محمدی اشتهاردی و آن از تفسیر برهان ، ج 2، ص 400.)
نکتة قابل توجه این است که:
جریان معراج تازگی نداشته ; بلکه در مورد بعضی از پیامبران پیشین البته به صورت محدود نیز این امر واقع شده است ; مانند: معراج حضرت عیسی علیه السلام (نسأ، 158).
در معراج پیامبر گرامی ، درسهای بسیار آموزنده ای وجود دارد
که ذکر آنها در این مختصر نمی گنجد و می توانید، در این زمینه ، به کتابهای تفسیر المیزان ، ج 13، ابتدای سوره اسرأ; حیوة القلوب ، تألیف علامه مجلسی ، ج 2 ، بحث معراج و همچنین کتاب سیمای معراج پیامبر(صلی الله علیه و آله)، تألیف محمد محمدی اشتهاردی مراجعه کنید.
درباره تاریخ معراج پیامبر(صلی الله علیه و آله) اقوال مختلفی وجود دارد،
بعضی گفته اند در شب هفدهم یا بیست و یکم ماه مبارک رمضان شش ماه پیش از هجرت واقع شده ، برخی گفته اند که در ماه ربیع الاول دو سال بعد از بعثت بوده است ، بعضی هم بیست و هفتم ماه رجب سال دوم هجرت ذکر کرده اند و...
از ظاهر روایات روشن می شود که آن حضرت چندین مرتبه معراج داشته است .(ر.ک : حیوة القلوب ، علامه مجلسی ، ج 3، تاریخ پیامبر اسلام ، ص 700، انتشارات سرور.)
چنان که ظاهر آیه 13 سوره نجم "وَ لَقَدْ رَءَاه  نَزْلَة  أُخْرَی " آن است که معراج آن حضرت یک مرتبه نبوده است ، بلکه ]حداقل [ دو مرتبه معراج داشته است .(ر.ک : المیزان ، علامه طباطبایی ;، ج 13، ص 311، منشوارت جماعة المدرسین .)
درباره یکی از معراج های پیامبر در روایت آمده است که سال پنجم بعثت بوده و در خانه ام هانی خواهر حضرت علی فرود آمده است .(روضة الواعظین ، فتال نیشابوری ، ص 59، انتشارات رضی .)
پیامبر اکرم در شبی بعد از نماز از شهر مکه (منزل ام هانی ) به سمت آسمان معراجی را آغاز کردند که در ابتدای راه همراه با فرشته وحی جبرئیل امین بودند و با او همراهی داشته اند و مواردی را در معراج درک کردند من جمله دوزخ و بهشت را و جایگاه افراد در آن جا و کیفیات موجود را و نیز افراد و حالات افراد را در آن مکان.
مقام و جایگاه آقا علی (علیه السلام) را انواع ملائک و کارهای آنها را و مسائلی مافوق این ها و این معراج از مکه شروع شده و به سمت مسجد الاقصی در فلسطین ادامه یافته و بعد از آن جا معراج اصلی آغاز شده که پیامبر تمام وقایع موجود در سفر را بیان کرده بعد از آمدن و فرود آمدن، من جمله وقایعی که انجام شده بوده از مسافت بین مسجد الحرام و و مسجد الاقصی چه برای خود اتفاق افتاده و چه برای کاروان های موجود در آن زمان( که این مسئله مدتها بعد از این معراج وقتی کاروان ها از راه رسیدند و به مسجد الحرام آمدند باصحت روبه رو شد).
و سپس حضرت به این مقامات را رسیده و بعد به جایی رسیدند که بعد از آن مقام ملک آنجا را اقتضا نمی کنند و مقداری از راه را خود به تنهایی سیر می کنند که سدره المنتهی، قاب قوسین، اوادنی که می رسند به مقاماتی که محازی با خداست و تمامی خاصه های بین بنده و خدا فرو می ریزد. که شرح آن در کتب موجود است.

Share