به یاد شهید سید محمد باقر صدر
27 سال پیش، در روز 16 فروردین 1359، آیت الله سیدمحمدباقر صدر و خواهر گرامیش بنت الهدی صدر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند. شهید سیدمحمدباقر صدر، یکی از بزرگ ترین اندیشمندان مسلمان و به تعبیر امام خمینی (ره)، مغز متفکر اسلامی، در عراق و در شهر مقدس کاظمین، در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود.
خواهر ایشان، آمنه بنت الهدی صدر نیز یکی از زنان دانشمند، نویسنده، معلم فقه و اخلاق بود که در مسیر جهاد و مبارزه با برادرش، سیدمحمدباقر همگام شد. سیدمحمدباقر صدر، پس از کسب علم نزد علمای بزرگ روزگار خود، به تربیت شاگردان پرداخت که از میان آنها می توان به سیدمحمدباقر حکیم، سیدمحمود هاشمی، سیدکاظم حسینی حائری اشاره کرد.
این شهید در پیام ها و سخنرانی های خود، همواره از امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی ایران آشکارا حمایت می کرد. این حمایت ها همچنان ادامه یافت، چنانکه در شب 22 بهمن 1357، صدر در یکی از مساجد شهر نجف در حمایت از انقلاب اسلامی ایران و نقش امام خمینی (ره) در احیای اندیشه ها و اصلاح امت اسلام، سخنرانی کرد.
روز پس از این سخنرانی مردم عراق به دعوت ایشان، برای حمایت از انقلاب اسلامی ایران، در بسیاری از شهرهای عراق راهپیمایی کردند. اقدامات شهید صدر در حمایت از انقلاب اسلامی ایران، به همین امور ختم نمی شد.
تألیف 6 جزوه با عنوان الاسلام یقود الحیاة، اسلام زندگی را راهبری می کند، از جمله این اقدامات می باشد.
برخی از این جزوات عبارتند از:
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، منابع قدرت در دولت اسلامی و اقتصاد جامعه اسلامی که هدیه آن شهید سعید به انقلاب اسلامی ایران می باشد. اتحاد مردم مسلمان عراق، حول محوریت شهید سیدمحمدباقر صدر، رژیم بعث را به هراس انداخت و برای قطع این ارتباط از هیچ تلاشی فروگذار نکرد، اما ایشان همچنان از انقلاب اسلامی ایران و امام خمینی (ره) حمایت می کرد. در پی این مقاومت ها، رژیم بعثی سرانجام روز 16 فروردین 1359، صدر را به همراه خواهرش دستگیر و به بغداد بردند و در روز 19 فروردین 1359، هر دو آنان را زیر شکنجه به شهادت رساندند.
از این شهید آثاری چون فدک فی التاریخ، غایة الفکر فی علم الاصول، فلسفتن، اقتصادن، الاسس المنطقیه للاستقراء، المعالم الجدیدة للاصول، بحوث فی شرح العروة الوثقی، دروس فی علم الاصول و الفتاوی الواضحة برای جهان اسلام و وحدت مسلمانان به جا مانده است .
حضرت امام خمینی (ره) در پیامی به مناسبت شهادت مظلومانه آن دو شهید، نوشت : مرحوم آیت الله شهید سیدمحمدباقر صدر و همشیره مکرمه و مظلومه او که معلمان دانش و اخلاق و مفاخر علم و ادب بودند، به دست رژیم منحط بعث عراق با وضع دلخراشی به درجه شهادت رسیده اند. شهادت ارثی است که امثال این شخصیت های عزیز از موالیان خود برده اند... . رهبر معظم انقلاب نیز در پیامی به کنگرهء بزرگداشت شهید سیدمحمدباقر صدر فرمودند: صدر برای طلاب و فضلای جوان بی شک یک اسوه و نمونه است . درس انسان پروری او با شهادت جانگدازش خاتمه نیافته است .
آثار علمی و شیوه ی تحقیق او اکنون پیش روی فضلای جوان حوزه های علمیه قرار دارد و انگشت اشاره او، آنان را به راه عظمت و مجد علمی، همراه با روشن بینی و جهان نگری هدایت می کند. حوزه های علمیه امروز نیز محتاج شهید صدر و هر عنصر باهمت و پرتوانی هستند که راه علمی و اسلام شناسی و جهان نگری او را دنبال کند.
بیستمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، با موضوع ویژگی های سیره ی پیامبر اعظم (صلی الله علیه وآله)، به منظور بررسی ویژگی های فردی، اجتماعی و فرهنگی تمدنی پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله)، 17 تا 19 فروردین ماه با حضور اندیشمندانی از 45 کشور جهان از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در تهران برگزار شد.
آینده نگری و برقراری روابط عقلانی بین پیروان ادیان آسمانی و مذاهب اسلامی، فرهنگ وحدت و تعهد متقابل، جهاد اسلامی و دفاع از کیان امت، بررسی اخلاقی انسانی و ایمان و عبودیت و مدارا و آسان گیری، نگاه انسانی به محیط زیست، تعالی معنوی بشریت، جهان شمولی در اخلاق و عدالت، فرهنگ گفت وگوی منطقی، فرهنگ صلح و همزیستی، تعلیم و تربیت و دعوت اسلامی، دفاع از مستضعفان جهان و تعادل در شخصیت، از جمله موضوعات مطرح شده در این کنفرانس بود.
منبع: اخبار شیعیان - اردیبهشت 1386، شماره 18 - گزارش / به یاد شهید سید محمد باقر صدر
افزودن دیدگاه جدید