رفتن به محتوای اصلی
روتیتر
به مناسبت روز بزرگداشت مقام پدر

پدر نماد امنیت عاطفی در خانواده

تاریخ انتشار:
پدر نماد امنیت عاطفی در خانواده

خانواده در فرهنگ غنی ایرانی و در آموزه های اسلامی بسیار مورد توجه است و تجربه تاریخ اجتماعی ایران نشانگر این واقعیت است که افراد همواره به پشتوانه پیوندهای خانوادگی توانسته اند در عرصه های مختلف موفق باشند.

پدر نماد امنیت عاطفی در خانواده است و نقش پدرها تنها محدود به تامین مالی و به دوش کشیدن هزینه های زندگی در خانواده نیست، بلکه شخصیت فرزندان در کنار پدر خانواده اصالت می یابد.
خانواده(Family) در فرهنگ غنی ایرانی و در آموزه های اسلامی بسیار مورد توجه است و تجربه تاریخ اجتماعی ایران نشانگر این واقعیت است که افراد همواره به پشتوانه پیوندهای خانوادگی توانسته اند در عرصه های مختلف موفق باشند.
در این میان، نقش و تاثیری که پدران بر سرنوشت اعضای خانواده دارند، انکارناپذیر است؛ چرا که سنگ بنای خانواده و ستون خیمه این کانون ارزشمند انسانی به عنوان تک یاخته اجتماعی، محسوب می شود.
هر مرد در طول زندگی می تواند نقش های متعددی را عهده دار شود که در این میان نقش پسر خانواده بودن، برادر بودن، شوهر بودن و پدر بودن چهار نقش اصلی است که به دور از هر نوع موقعیت اکتسابی اعم از تحصیلات(education)، شغل و حرفه، سن و موقعیت اجتماعی تجربه می شود.
جامعه شناسان و روان شناسان نیز به نقش خانواده در موفقیت و یا عدم موفقیت افراد اذعان دارند و تاکید می کنند که پدران خانواده در شکل گیری خانواده سالم تاثیرگذار هستند.

*حضور موثر پدر خانواده در سلامت روانی و اجتماعی فرزندان
دلبر نیروشک، روانشناس بالینی(Clinical Psychologist) درباره نقش پدران در همگرایی خانواده گفت: حضور موثر پدر خانواده در سلامت روانی و اجتماعی فرزندان بسیار مهم است و در واقع در اصالت بخشی به هویت فرزندان، پدران تاثیر بسزایی دارند.
وی ادامه داد: حضور معنوی و احساسی پدر در خانواده خصوصا برای فرزندان، در تجدید ذهنیت برای شکل دهی به شخصیت آنهاست و این موضوع برای پسران منجر به الگوبرداری از پدر می شود و در دختران در انتخاب همسر تاثیر دارد.
این روانشناس(Psychologist) درخصوص تاثیر پدر بر سرنوشت فرزندان، تصریح کرد: براساس مطالعات روانشناختی، بسیاری از مشکلات دوران بلوغ فرزندان به دلیل رابطه نامناسب میان پدر و فرزند است.
وی اظهار کرد: اگرچه مادران، سکان دار خانواده هستند، اما در تعیین خط مشی ها و استراتژی فکری در خانواده، پدران نقش اصلی را برعهده دارند که این موضوع در سنت خانواده ایرانی از روزگاران قدیم مطرح بوده و تفکر پدر، تفکری سازنده است.
نیروشک اضافه کرد: نقش پدر در شکل گیری خانواده سالم و الگوهای فرزند پروری، بسیار پررنگ تر است چرا که نقش های مادرانه و زنانه به دلیل تاکید بسیار، تکراری شده و خانم ها ارزش آن را به درستی نمی شناسند و از طرف دیگر نیز، پدران در خانواده نمی دانند چگونه به درستی نقش های خود را ایفا کنند.
این روانشناس تاکید کرد: تعادل نقش پدر و مادر در خانواده، برای شکل گیری خانواده سالم حائز اهمیت است.
نیروشک با اشاره به نقش گفتمان و مفاهمه در خانواده، افزود: در تفکر سنتی، همواره احترام و حفظ حرمت پدر، با رعایت فاصله میان پدر و فرزندان توام بود، این در حالی است که حرمت و شان پدران باید صمیمیت توام با احترام باشد.
وی اظهار کرد: پدر الگوی استقامت، قدرت و انسجام در خانواده است و فرزندان، اقتدار سالم و متعادل را در ارتباط با والدین می آموزند و براساس تجربه این مفاهیم در خانواده یاد می گیرند و در جامعه تسری می دهند.
این روانشناس، با تاکید بر تاثیر مسئولیت پذیری پدران در رشد و تحول فرزندان، گفت: حضور موثر پدر در خانواده و ایفای نقش های پدرانه می تواند در میزان موفقیت فرزندان عاملی تعیین کننده باشد.
نیروشک اضافه کرد: شکل گیری ارتباط موثر میان پدر و فرزندان باعث جلوگیری از به وجود آمدن بسیاری از آسیب ها می شود و پدران باور داشته باشند که حضورشان موثر است.
وی اظهار کرد: پدر به عنوان قدرت عاطفی، معنوی و احساسی در خانواده است و ضروری است تا عدم حضور پدر در خانواده احساس شود نه اینکه پدر فقط به تامین امکانات مادی و رفاه محدود باشد.
نیروشک، پدر در خانواده متعادل را همراه، دوست و بخشی از شبکه دوستان فرزندان دانست و افزود: هرچه زنجیره ارتباط خانوادگی محکم تر باشد، به شکل گیری هویت اجتماعی فرزندان کمک می کند و سلامت روانی و اجتماعی فرزندان از کودکی در خانواده شکل می گیرد و خانواده سالم ، جامعه سالم را می سازد.

*برگزاری روز پدر، نمایش فانتزی نباشد
تقی آزاد ارمکی، جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران، با اشاره به نقش محوری پدر در تصمیم گیری و تصمیم سازی خانواده افزود: برگزاری روز پدر در ایران، محدود به یک روز و نمایش فانتزی نباشد.
وی ادامه داد: تکریم مقام و جایگاه پدر، باید براساس تقسیم جنسیتی صورت گیرد و میزان توانمندسازی نیروهای اجتماعی مردانه و زنانه مورد توجه باشد.
این جامعه شناس اظهار کرد: برای دفاع از خانواده و حفظ حرمت خانواده، باید بازتعریف نظام تربیتی انجام شود تا نظام خانوادگی مبتنی بر نقش های خانوادگی سامان یابد.
آزاد ارمکی تصریح کرد: تجلیل از پدر باید با تجلیل از مردانگی و مروت همراه باشد، همانگونه که تکریم مادر، تجلیل از عفت و پاکدامنی زنان ایرانی است.
این استاد دانشگاه تهران گفت: جامعه باید مبتنی بر فهم نقش های اجتماعی پدران و مادران سازماندهی شود و ضروری است که نقش پدر و اقتدار پدرانه ارج نهاده شود.
وی با تاکید بر نقش رسانه ها در تثبیت و تداوم نقش های اجتماعی، گفت: رسانه ها به ویژه رسانه ملی با به نمایش گذاردن ویژگی های شاخص و بارز زنان و مردان ایرانی، نمونه کامل را معرفی و الگوسازی کنند.

منبــــع : شفــــــا آنلایــن

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا